Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Αποχετεύσεις
Η εγκατάσταση αποχέτευσης σε κατοικίες, καταστήματα, γραφεία έχει σκοπό την απομάκρυνση των λυμάτων και του ακάθαρτου νερού στο αποχετευτικό σύστημα που είναι οι υπόνομοι (στους οργανωμένους οικισμούς) ή οι βόθροι.
 
Στις οικοδομές έχουμε το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης του κάθε ανεξάρτητου χώρου (διαμέρισμά, γραφείο, κατάστημα) και το κεντρικό (γενικό) αγωγό αποχέτευσης που καταλήγει στον υπόνομο.
 
Το εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης αποτελείται από τα εξωτερικά ή εντοιχισμένα σιφώνια, οριζόντιες και κατακόρυφες σωλήνες και φρεάτια επιθεώρησης.
 
Ο κεντρικός (γενικός) αγωγός αποχέτευσης της οικοδομής αποτελείται από τον εσωτερικό και εξωτερικό αγωγό. Ο εσωτερικός αγωγός βρίσκεται εντός του κτηρίου και συγκεντρώνει τα λύματα και τα ακάθαρτα νερά από τους ανεξάρτητους χώρους και καταλήγει στο κεντρικό φρεάτιο αποχέτευσης της οικοδομής.
 
Από το φρεάτιο αυτό, που χρησιμεύει για την επιθεώρηση λειτουργίας του συστήματος, ξεκινά ο εξωτερικός αγωγός που καταλήγει στο δημόσιο αποχετευτικό σύστημα (υπόνομος).
 
Επίσης για την αποφυγή οσμών σε κάθε υδραυλικό σύστημα αποχέτευσης τοποθετούνται σωληνώσεις εξαερισμού. Το κύριο σύστημα εξαερισμού προβλέπει την προέκταση του κύριου αγωγού αποχέτευσης έως την οροφή της οικοδομής και την τοποθέτηση μηχανοσίφωνα στο κεντρικό φρεάτιο. Σε περίπτωση που δεν επαρκεί ο κύριος αγωγός μπορούν να τοποθετηθούν και παράπλευροι αγωγοί εξαερισμού που συνδέονται στα πίσω τμήματα των σιφωνιών (από την πλευρά του δικτύου).